Hamilelik testi ne zaman yapabilirim? Gebelik testi nasıl yapılır?

Her kadının hayatındaki hamilelik , önemli ve genellikle beklenmedik bir olaydır.

Ancak hamilelik bir “sürpriz” olarak gelse bile, şüphelerinizi doğruladığınızdan veya çürüttüğünüzden emin olun. Ve bunu saniyeler içinde hızlı bir hamilelik testi ile yapabilirsiniz.

Hızlı gebelik testi, hamileliği (varsa) mümkün olduğunca doğru bir şekilde tespit eden çok kullanışlı, hızlı ve ucuz bir cihazdır.

Hatalı sonuç en aza indirilir ve hata oranı sadece %1’dir.
En bilgilendirici dijital ve tablet testleridir (şerit iki “pencereli” plastik bir cihaza yerleştirilir). Bununla birlikte, en popüler olanı test şeritleridir ve bu nedenle testin fiyatı sonucu etkilemez.

Testten sonra şüpheleriniz varsa, bir jinekolog ile randevu almanız gerekir.

Acil kontrasepsiyonlar ; ertesi gün hapı hakkında bilgi sahibi olun.

Hamilelik testi nasıl çalışır?

Hamilelik testlerinin geniş seçimine rağmen, eylem prensibi aynıdır – idrardaki hCG (ilk hamilelik hormonu) seviyesini belirlemek. HCG, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunma döneminden itibaren embriyonun villusları tarafından salgılanır. Hamile bir kadının idrarında ve kanında tespit edilebilir.

Hamilelik testi nasıl yapılır ?

Hamilelik testi, gecikmiş adetin ilk gününden daha erken veya beklenen gebe kalma gününden yaklaşık 2 hafta sonra yapılır. Zigot rahim duvarına yapışana kadar hCG hormonu salgılanmaz, bu nedenle 10 günlük hamilelikten önce bir test veya başka testler yapılmamalıdır.

Testin başında, kullanım talimatlarını incelemeniz gerekir. Çalışma prensibi her zaman aynı olmasına rağmen: testin bir kısmı (kağıt) bir idrar kabına daldırılır, diğeri (kimyasal göstergeli) sonucu kırmızı / mavi çizgiler şeklinde belirler, semboller “+” / “-” veya “evet” / “hayır” kelimeleri. 

Sonucun değerlendirilmesi, talimatlarda belirtilen süreden sonra (1 ila 5 dakika arasında) gerçekleştirilir. Bazen testlerde, kullanımı çok uygun olan ölçülü idrar dağıtımı için mini pipetler bulunur. Ancak testi idrar akışının hemen altına koymak tavsiye edilmez, hatalı bir sonuca yol açacaktır. Bir testin sonucuna güvenemezsiniz, 1-3 gün içinde tam güven için hızlı testi tekrarlamanız gerekir. Her seferinde iki şerit belirlenirse – bir jinekolog ile randevu alınması gerekir.

Hamilelik testi ne zaman yapılır ?

Sayılarda, tarihlerde kafa karışıklığı yaşamamak ve hamilelik testi yaptırmanın tam olarak ne zaman tavsiye edildiğini bilmek için, bir takvim tutmanız, kendinizi dinlemeniz ve yumurtanın temel döllenme sürecini bilmeniz gerekir. Düzenli bir adet döngüsü olan her kadında, yumurta, “yumurtlama” adı verilen çeşitli fizyolojik gelişim aşamalarından geçer. Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan çıkarak spermle bağlantı kurmak için fallop tüpüne geldiği süreçtir. Tüpte sperm yoksa yumurta ölür ve adet başlar.

Yumurtlama yaklaşık 2 gün sürer. Bütün bu zaman boyunca yumurta aktiftir.
Yumurtlama sırasında, sperm kadının cinsel organlarının içindeyse ve gebe kalma hala devam ediyorsa, döllenmiş yumurta (zigot), siliyer epitel ve fallop tüpünün kasları yoluyla rahim boşluğuna hareket etmeye başlar.

Tüm bu süreç yaklaşık 1 hafta sürer. Döllenmiş yumurta rahim boşluğuna girer, yapışır, kandaki hCG’yi, hücre bölünmesini ve daha fazla fetal gelişmeyi arttırır. HCG seviyesi (ilk hamilelik hormonu) ancak döllenmiş yumurta rahim duvarına sabitlendikten sonra artar. Bu nedenle, güvenilir bir hamilelik sonucu, yalnızca gebeliğin 7. veya 10. gününde elde edilebilir.

Sonuç bir doktor görüşü ile desteklenmelidir.

Bazı hızlı testler dördüncü günde hormonun varlığını tespit edebilir, ancak yine de en az 1.5 hafta içinde gebelik testi yapmak daha iyidir. Daha sonra hormon seviyesi, kadının durumunu güvenle belirleyecek kadar yükselir. Gecikmiş menstrüasyon her zaman hamileliğin varlığını göstermez, ancak hemen bir test yaptırmak daha iyi bir fikir olabilir.

Hamilelik testi ne zaman yanlıştır?

Testteki iki şerit kadınları her zaman memnun etmez, çünkü hamilelik tüm kadınlar için sevilen bir rüya değildir, çoğu kadın için gerçek bir sürprizdir. Ancak, gerçekten bir gebelik planlamıyorsanız ve test aniden pozitif hale geldiyse, panik yapmayın, çünkü yanlış sonuç bir istisna değildir. Yanlış pozitif yanıtın nedenleri, test taramasının teknik başarısızlığından ciddi jinekolojik patolojilerin tanımına kadar farklı olabilir.

Bu nedenle gebelik, test ile tespit edilebilecek en kötü durum değildir, bu nedenle jinekolojik muayenenin önemini bir kez daha vurguluyoruz.

  • Fetüsün gelişimi bir kadın doğum uzmanı randevusunda teyit edilmeli / reddedilmelidir.

Çünkü bugün, gelecekte ciddi komplikasyonlara ve jinekolojik patolojilere yol açan artan bir dış gebelik (ektopik gebelik) eğilimi var. Her durumda, pozitif bir test sonucu, hamileliği belirlemenin yalnızca ilk adımıdır. İkinci adım, alınan bilgileri onaylaması / reddetmesi gereken bir jinekolog ziyaretidir. Çünkü hızlı taramanın yanlış olumlu cevap verdiği durumlar vardır.

Yanlış pozitif sonucun ana nedenleri

Yanlış pozitif, yokluğunda hamileliğin varlığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Yanlış hızlı test
    Testin yanlış kullanılması, yanlış cevabın ana nedenidir. Bu nedenle, talimatı okumak ve belirtilen eylem algoritmasını yürütmek her zaman gereklidir. Sonucun değerlendirilmesi, kesinlikle belirtilen zaman aralığında, 3 ila 10 dakika arasında yapılmalıdır. Bu süreden sonra testte (idrarın buharlaşması nedeniyle) zayıf bir ikinci bant görünebilir ve kadın sonucu pozitif olarak algılar.
  2. Evlilik.
    Kusurlu bir test çok nadir görülen bir durumdur, ancak hiç kimse böyle bir durumdan güvende değildir. Bunu bilen kadınlar, farklı markalardan birkaç test satın alır ve böylece sorun giderilir.
  3. Doğum sonrası dönem.
    Hamilelik testi hamilelik boyunca ve doğumdan sonraki 3-4 hafta boyunca pozitif kalır. Bu nedenle, yakın zamanda bir çocuğun doğumundan sonra yapılan test olumlu bir yanıt veriyorsa ve çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız endişelenmeyin. Ancak yine de hamilelik olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  4. Düşük, kürtaj.
    Ölü doğum, düşük veya tıbbi düşükten sonra hCG seviyesi hemen düşmeyebilir, yaklaşık 2 ila 4 hafta sürer. Bu nedenle, bu dönemde hamilelik testi yapmak mantıklı değildir, çünkü sonuç yanlış pozitif olacaktır. Şüpheniz varsa, hCG için kan testi veya karın ultrasonu takip edilmelidir.
  5. Tüp Bebek için hazırlık. 
    Bazı kadınlar hamilelik hakkında o kadar çok rüya görürler ki, gerekmediğinde bile testler yaparlar. Örneğin, IVF’ye hazırlanırken. Bu dönemde, hamileliğin kendisi henüz olmasa da, hCG seviyesini artıran hormonal ilaçlarla yumurtlama uyarılır. Bu nedenle, bu dönemde bir hamilelik testi bir kadını yanlış bilgilendirebilir.
  6. Onkopatoloji. Bazen pozitif bir hamilelik testi, hCG seviyesini artıran ciddi patolojik süreçleri gösterir. Bunlar yumurtalık tümörleri, akciğer kanseri, beyin kanseri, meme kanseri veya mide kanseridir. Tüm şüpheleri ve korkuları ortadan kaldırmak için, pozitif bir gebelik testi ile ektopik gebelik ve kanseri ekarte etmek için hemen bir jinekoloğa danışmalısınız.

Yanlış negatif testin ana nedenleri

Yanlış negatif, varsa hamileliğin olmadığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Gebelik adetten önce meydana geldi ve hCG seviyelerinin istenen konsantrasyona yükselmesi için zaman yoktu.
  2. Düşük yapma riski vardır.
  3. Kadın diüretik alıyor.
  4. Testin teknik hatası.

Hamilelik testi negatifse, ancak kadının belirgin hamilelik belirtileri varsa (sabah bulantısı, baş dönmesi, sık idrara çıkma, alt karın ve göğüs ağrısı) bir doktora görünmelidir.

Şüpheniz varsa ne yapmalı?

Bir kadının hamilelik testinin doğruluğundan şüphe ettiği durumlar vardır. Örneğin, iki farklı test farklı sonuçlar gösteriyor, kanlı bir akıntı var (menstrüasyona benzer), tarama olumlu cevap verdi ve belirli bir hamilelik belirtisi yok.

Bu durumda ne yapmalı?

  1. Sebebi kendiniz bulmaya çalışmayın, ancak bir jinekolog ile randevu alın ve soruna kapsamlı bir şekilde yaklaşın.
  2. İstenmeyen ve teyit edilmemiş gebeliklerden kendi başınıza kurtulmayın.
  3. Testin hamilelik yokluğunda yanlış pozitif yanıt vermesinin gerçek nedenini bulun.

Hamilelik istenmeyen bir durum olsa bile, onaylanmalı veya reddedilmelidir.

Ve her durumda, yalnızca test sonucuna dayanarak, cezai kürtajlara başvurmamalı, eczaneden doğru hapları almamalı, kürtaj için halk ilaçları kullanmamalısınız. Bütün bunlar, ölüme kadar ciddi sonuçlar ve komplikasyonlarla doludur. Sizler için hizmet verdiğim kurum, sunulan hizmet, yüksek nitelikli obstetrik, jinekolojik ve neonatolojik tıbbi bakım sağlanacak modern bir tıbbi kurumdur. Sadece zamanında teşhis ve yetkin tedavi bir kadının üreme sağlığını koruyacaktır ve diğer olası riskleri ortadan kaldıracaktır.

Hamilelik testi sonuçları

Pozitif bir test (hamilelik) sonucu neredeyse kesinlikle doğrudur. Negatif (hamile değil) sonucu daha az güvenilirdir.
Negatif bir sonuçtan sonra hala hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, birkaç gün bekleyin ve tekrar deneyin.
Negatif sonuçlar almaya devam ediyorsanız, ancak adetinizin gecikmesinden endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşun.

Ne zaman hamile kaldım?

Hamilelik testleri, idrarınızda gebelik hormonu olan insan koryonik gonadotropin (HCG) varlığını kontrol eder. Gebe kaldıktan sonra vücudunuz HCG üretmeye başlar. Kaçırılan adet döneminizin ilk gününde pozitif bir test sonucu alırsanız, muhtemelen gebe kalmanızın üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmiştir. Daha hassas testler, gebe kaldıktan yaklaşık 8 gün sonra hamile olduğunuzu doğrulayabilir. Bazı hamilelik testleri, idrarınızdaki HCG düzeyine bağlı olarak ne zaman gebe kalabileceğiniz konusunda bir tahmin verebilir.

Hamile kalma şansınızı artırmak için yumurtlama hesaplama aracını kullanabilir, verimli yumurtlama günlerinizi öğrenerek şansınızı artırabilirsiniz. Hamilelik belirtileri nelerdir öğrenebilirsiniz.
Eğer hamileliğiniz doğrulandıysa gebelik hesaplama aracını kullanarak doğum yapacağınız tarihi hesaplayabilirsiniz. Hafta hafta gebelik sürecinizi takip edebilirsiniz.

Gebelik Testleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Erken gebelik testi nedir ne zaman ve nasıl yapılır?

Erken gebelik testi, adet döngüsünün gecikmesinden önce hamileliği tespit etmek için kullanılan bir testtir. Bu testler, hamile kadınlarda salgılanan insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunu tespit ederek çalışır. hCG hormonu, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesinden sonra üretilmeye başlar ve hamileliğin ilk haftalarında hızla artar. Erken gebelik testleri, adet döngüsünün gecikmesinden 6 gün önce kadar hamileliği tespit edebilir. Ancak, bu testlerin doğruluğu adet döngüsünün uzunluğuna ve hCG hormonunun seviyesine göre değişebilir. Genel olarak, adet döngüsü 28 gün olan bir kadında, adet döngüsünün gecikmesinden 10 gün sonra yapılan bir erken gebelik testi yaklaşık %99 doğrulukla hamileliği tespit edebilir.

Tuz ile gebelik testi yapılır mı?

Hiçbir bilimsel veri, bir kişinin idrarındaki herhangi bir şeyin tuzla reaksiyona girerek hamileliği işaret ettiğini öne sürmez. Tuz ile gebelik testinin savunucuları, hCG’nin tuzla etkileşime girdiğini söylüyor ancak bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yok.

Hamilelik testi fiyatları ne kadar?

Gebelik testi fiyatı 30 TL ile 90 TL arasındadır.
Erken gebelik testi fiyatı 60 TL ile 160 TL aralığındadır.