Sifiliz belirtileri

Sifiliz (Frengi) Nedir, Belirtileri Nelerdir

Sifiliz (frengi), genellikle cinsel temasla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık, tipik olarak üreme organlarında, rektumda veya ağızda ağrısız bir yara olarak başlar. Frengi, bu yaralarla cilt veya mukoza zarının teması yoluyla kişiden kişiye yayılır.

İlk enfeksiyondan sonra, sifiliz bakterisi tekrar aktif hale gelmeden önce vücutta onlarca yıl hareketsiz kalabilir. Erken sifiliz, bazen tek bir penisilin enjeksiyonu (enjeksiyon) ile tedavi edilebilir.

Frengi tedavi edilmezse kalbe, beyne veya diğer organlara ciddi şekilde zarar verebilir ve yaşamı tehdit edebilir. Frengi anneden doğmamış çocuğa da geçebilir.

Frengi, Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur . Görünürde iyi sağlık dönemleriyle ayrılan belirtilerin üç aşamasında ortaya çıkabilir.

Sifiliz (frengi) belirtileri

Frengi aşamalar halinde gelişir ve semptomlar her aşamada değişir. Ancak aşamalar çakışabilir ve belirtiler her zaman aynı sırada ortaya çıkmaz. Yıllarca hiçbir belirti görmeden frengi hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

Belirtilerin her aşaması (birincil, ikincil ve üçüncül) giderek kötüleşir.

Frengi tedavi edilmezse yıllarca semptomsuz kalabilir ve aorta (vücuttaki en büyük atardamar) veya beyine zarar vererek muhtemelen ölüme yol açabilir. Nörosifiliz (beyni ve omuriliği etkileyen) sifilizin herhangi bir aşamasında gelişebilir.

Frengi erken teşhis edilip tedavi edilirse kalıcı hasar oluşmadan tedavi edilebilir.

Birincil sifiliz

Sifiliz enfeksiyonu tipik olarak penis, vulva veya vajina bölgesinde ağrısız bir yara (şankr adı verilir) olarak belirir. Anüs, rektum, dudaklar, dil, boğaz, serviks, parmaklar veya vücudun diğer kısımlarında da bir şankr görülebilir.

Genellikle sadece bir şankr gelişir, ancak bazen birden fazla şankr gelişir. Semptomlar genellikle enfeksiyondan 3 ila 4 hafta sonra başlar ancak 1 ila 13 hafta sonra da başlayabilir.

Şans küçük kırmızı kabarık bir alan olarak başlar ve kısa sürede nispeten ağrısız, kabarık, sert bir açık yaraya dönüşür. Şans kanamaz ve dokunması zordur. Yakındaki lenf düğümleri genellikle şişer ve ağrısızdır.

Enfekte kadınların yaklaşık yarısı ve enfekte erkeklerin üçte biri, birkaç belirtiye neden olduğu için şansın farkında değil. Genellikle erkeklerde meydana gelen rektum veya ağızdaki şanslar genellikle fark edilmez.

Birincil Frengi Görüntüleri

İkincil Sifiliz

Bakteriler kan dolaşımına yayılarak yaygın bir kızarıklığa, şişmiş lenf düğümlerine ve daha az sıklıkla diğer organlarda semptomlara neden olur. Döküntü tipik olarak enfeksiyondan 6 ila 12 hafta sonra ortaya çıkar. Enfekte insanların yaklaşık dörtte biri şu anda hala bir şansa sahip. Döküntü genellikle kaşınmaz veya acımaz. Görünüm olarak değişir.

Diğer birçok hastalığın neden olduğu döküntülerin aksine, bu kızarıklık genellikle avuç içlerinde veya ayak tabanlarında görülür. Kısa ömürlü olabilir veya aylarca sürebilir. Döküntü tedavi edilmese bile sonunda düzelir, ancak haftalar veya aylar sonra tekrarlayabilir. Kafa derisinde bir kızarıklık oluşursa, saçlar parça parça dökülerek güve yemiş gibi görünebilir.

Ağız, koltuk altı, genital bölge ve anüs gibi derinin nemli bölgelerinde condylomata lata adı verilen kabarık düz, pürüzsüz oluşumlar gelişebilir. Bu ağrısız büyümeler birçok sifiliz bakterisi içerir ve çok bulaşıcıdır. Açılıp ağlayabilirler. Çözüldükçe düzleşirler ve donuk bir pembeye veya griye dönerler. Ağız yaraları, insanların %20 ila 30’undan fazlasında gelişir.

İkincil aşama sifiliz ateş, yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olabilir.

Sekonder evre sifilizli kişilerin yaklaşık %50’sinde vücutta genişlemiş lenf düğümleri vardır. İnsanların yaklaşık %10’unda diğer organlar etkilenir. Gözler iltihaplanabilir. Kemikler ve eklemler ağrıyabilir. Birkaç kişide karaciğer enfeksiyonu ( hepatit ) karın ağrısına ve sarılığa (gözlerin derisi ve beyazları sararır) neden olur ve idrar koyulaşır. Beyin, iç kulaklar veya gözler enfekte olduğu için bazılarının baş ağrısı veya işitme, denge veya görme sorunları vardır.

İkincil Sifiliz (Frengi) Görüntüleri

frengi bulaşan kadında cilt döküntüsü görüntüsü
İkincil Frengi: Döküntü

Frenginin ikincil aşamasında, yaygın bir döküntü görünebilir.

ikincil sifiliz sirtta
İkincil frengi: Sırtta Döküntü

Frenginin ikincil aşamasında, yaygın bir döküntü görünebilir. Noktalar burada gösterildiği gibi ayrı veya birlikte olabilir.

ikincil sifiliz ellerde
İkincil -Frengi: Avuç içlerinde döküntü

Frenginin ikincil aşamasında, yaygın bir döküntü görünebilir. Diğer birçok hastalığın neden olduğu döküntülerin aksine, bu kızarıklık genellikle avuç içlerinde veya ayak tabanlarında görülür.

ikincil frengi ayaklarda
İkincil -Frengi: Ayak Tabanlarında Kızarıklık

Frenginin ikincil aşamasında, yaygın bir döküntü görünebilir. Diğer birçok hastalığın neden olduğu döküntülerin aksine, bu kızarıklık genellikle avuç içlerinde veya ayak tabanlarında görülür.

Gizli sifiliz (frengi)

İkincil aşamadan sonra, insanlarda yıllarca hiçbir semptom görülmeyebilir. Bu süre zarfında enfeksiyon aktif değildir (gizli). Bununla birlikte, bakteri hala mevcuttur ve sifiliz testleri pozitiftir.

Frengi kalıcı olarak gizli kalabilir ve genellikle bu aşamada bulaşıcı değildir. Ancak bazen, latent evrede ciltte veya mukozada yaralar görülebilir. Bu yaralarla temas enfeksiyonu yayabilir.

Gizli aşama, erken (ilk enfeksiyon önceki 12 ay içinde meydana geldiyse) veya geç (ilk enfeksiyon 12 aydan daha önce meydana geldiyse) olarak sınıflandırılır.

Üçüncül (üçüncü veya geç) sifiliz
Tersiyer sifiliz, tedavi görmeyen kişilerin yaklaşık üçte birinde ilk enfeksiyondan yıllar ila on yıllar sonra gelişir. Semptomlar hafif ila yıkıcı arasında değişir.

Üçüncül sifilizin üç ana formu vardır:

  • iyi huylu üçüncül sifiliz
  • kardiyovasküler sifiliz
  • nörosifiliz

İyi huylu üçüncül sifiliz, genellikle ilk enfeksiyondan 3 ila 10 yıl sonra gelişir. Ciltte, en yaygın olarak kafa derisi, yüz, gövdenin üst kısmı ve bacaklarda sakız adı verilen yumuşak, lastiksi oluşumlar görülür. Ayrıca sıklıkla karaciğerde veya kemiklerde gelişirler, ancak hemen hemen her organda gelişebilirler. Açık bir yara oluşturarak parçalanabilirler. Tedavi edilmezse, sakızlar etraflarındaki dokuyu yok eder. Kemikte, genellikle geceleri daha kötü olan derin, delici ağrıya neden olurlar. Diş etleri yavaş büyür, yavaş yavaş iyileşir ve iz bırakır.

Kardiyovasküler sifiliz, genellikle ilk enfeksiyondan 10 ila 25 yıl sonra ortaya çıkar. Bakteriler, aort da dahil olmak üzere kalbe bağlı kan damarlarını enfekte eder. Aşağıdakiler sonuçlanabilir:

  • Aort duvarı zayıflayarak bir çıkıntı ( anevrizma ) oluşturabilir. Anevrizma nefes borusuna veya göğüsteki diğer yapılara baskı yaparak nefes almada güçlük, öksürük ve ses kısıklığına neden olabilir.
  • Kalpten aorta giden kapakçık (aort kapağı) sızdırabilir.
  • Kalbe kan taşıyan damarlar (koroner arterler) daralabilir.

Nörosifiliz (beyni ve omuriliği etkileyen), tedavi edilmemiş sifiliz hastalarının yaklaşık %5’inde görülür. Aşağıdaki şekillerde oluşur:

  • Asemptomatik: Bu form, beyni ve omuriliği (beyin zarları) kaplayan dokuların hafif bir enfeksiyonu olup, hafif menenjite neden olur . Tedavi edilmezse, insanların %5’inde baş ağrısı, ense sertliği ve konsantrasyon güçlüğü gibi semptomlarla semptomatik nörosifilise dönüşür.
  • Meningovasküler: Beynin veya omuriliğin arterleri iltihaplanarak kronik bir menenjit formuna neden olur. İlk başta, kişilerde baş ağrısı ve boyun tutulması olabilir. Başları dönebilir, konsantre olmakta ve bir şeyleri hatırlamakta güçlük çekebilirler ve uykusuzluk çekebilirler. Görüş bulanık olabilir. Kollardaki, omuzlardaki ve nihayetinde bacaklardaki kaslar zayıflayabilir ve hatta felç olabilir. İnsanlar idrara çıkma ve bağırsak hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekebilirler (inkontinans). Bu form felçlere de neden olabilir.
  • Paretik (parankimatöz): Bu form genellikle insanlar 40’lı veya 50’li yaşlarda başlar. İlk belirtiler davranışta kademeli değişikliklerdir. Semptomlar bir ruhsal bozukluk veya bunama belirtilerine benzeyebilir. Örneğin, insanlar kişisel hijyen konusunda daha az dikkatli olabilir ve ruh halleri sık sık değişebilir. Sinirlenebilir ve kafası karışabilir. Konsantre olmakta ve hatırlamakta güçlük çekebilirler. İhtişam sanrıları yaşayabilirler (yani ünlü insanlar veya Tanrı olduklarına ya da büyülü güçleri olduğuna inanırlar). Ağızda, dilde, uzatılan ellerde veya tüm vücutta titreme olabilir.
  • Tabetic (tabes dorsalis): Omurilik giderek kötüleşir. Tipik olarak ilk enfeksiyondan 20 ila 30 yıl sonra gelişir. Semptomlar kademeli olarak başlar, tipik olarak sırtta ve bacaklarda düzensiz bir şekilde gelen ve giden yoğun, bıçak saplanır bir ağrıdır. Ara sıra, insanlar mide, mesane, rektum veya boğazda benzer ağrı nöbetleri yaşarlar. Yürüyüş kararsız hale gelir. Ayaklardaki his azalmış veya anormal hissediliyor. İnsanlar genellikle kilo verirler ve üzgün görünürler. Görme ile ilgili sorunlar gelişebilir. Erektil disfonksiyon yaygındır. Sonunda, insanlar idrara çıkmayı kontrol etmekte güçlük çekerler (idrar kaçırma) ve felç olabilir

Diğer belirtiler

Frengi, hastalığın herhangi bir aşamasında gözleri veya kulakları etkileyebilir.

Göz semptomları arasında sulu gözler, bulanık görme, göz ağrısı, ışığa duyarlılık ve görme kaybı yer alır. Frengi gözleri enfekte ederse, nörosifiliz gelişme riski artar.

Kulaklar etkilenirse, insanların kulaklarında çınlama ( tinnitus ) olabilir veya işitme duyularını kaybedebilir veya vertigo ve nistagmus (gözlerin bir yönde hızlı bir şekilde sarsılması ve orijinal konumuna daha yavaş bir şekilde geri kayması) olabilir. ).

Eklemler dejenere olabilir. Eklemler ağrılı değildir ancak şişmiştir ve hareket kısıtlıdır. Bu duruma nörojenik artropati (Charcot eklemleri) denir .

Frengi (sifiliz) Teşhisi

  • Kan, yara sıvısı veya omurilik sıvısı örneği üzerinde yapılan testler

Gebe kadınlar sifiliz açısından taranmalıdır. Ayrıca hamile olmayan ve semptomları olmayan ancak sifiliz enfeksiyonu riski yüksek olan ergenler ve yetişkinler de sifiliz açısından taranmalıdır.

Sağlık uzmanları, insanlarda tipik bir şans varsa, birincil sifilizden şüphelenirler. İnsanların avuç içlerinde ve ayak tabanlarında tipik bir döküntü varsa, ikincil sifilizden şüphelenirler. Frengi, çeşitli aşamalarında çok çeşitli semptomlara neden olabileceğinden, doktorlar, görme sorunları da dahil olmak üzere olası semptomları olan kişileri değerlendirirken sifiliz olup olmadığını kontrol edebilir.

Teşhisi doğrulamak için laboratuvar testleri gereklidir. İki tür kan testi kullanılır:

  • Genellikle önce Zührevi Hastalık Araştırma Laboratuvarı veya hızlı plazma reaktifi (RPR) testi gibi bir tarama testi yapılır. Frengiye (treponema) neden olan bakterileri veya bu bakterilere yanıt olarak üretilen antikorları doğrudan saptamadıkları için bu testlere treponemal olmayan testler denir. Tarama testleri ucuzdur ve yapılması kolaydır, ancak sifiliz mevcut olsa bile sonuçlar ilk enfeksiyondan sonraki 3 ila 6 hafta boyunca negatif olabilir. Bu tür sonuçlara yanlış negatif denir. Bir tarama testinin sonuçları negatifse ancak doktorlar birincil sifilizin muhtemel olduğunu düşünüyorsa, test 6 hafta sonra tekrarlanabilir. Tarama testi sonuçları bazen sifiliz olmadığında pozitiftir (yanlış pozitif), çünkü başka bir bozukluk testin pozitif çıkmasına neden olmuştur.
  • Pozitif bir tarama testini doğrulamak için genellikle doğrulama testi yapılmalıdır. Bu kan testleri, özellikle frengiye neden olan bakterilere yanıt olarak üretilen antikorları ölçer (bazen treponemal testler olarak adlandırılır). Doğrulayıcı testlerin sonuçları, ilk enfeksiyonlardan sonraki ilk birkaç hafta boyunca da yanlış negatif olabilir ve bu nedenle tekrarlanması gerekebilir.

Geleneksel olarak, önce tarama testleri yapılır ve pozitif sonuçlar doğrulayıcı (treponemal) bir testle onaylanır. Bazen doktorlar önce treponemal testi yaparlar. Sonuçlar pozitifse, hızlı plazma reaktif testi (bir tarama testi) yapılır.

Test sonuçları pozitifse doktorlar, kişinin şu anda sifiliz mi yoksa geçmişte mi olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kişiye eski seks partnerleri, önceki laboratuvar test sonuçları ve önceki tedaviler hakkında sorular sorabilir.

Başarılı bir tedaviden sonra tarama testleri sonuçları yavaş yavaş (aylar ila birkaç yıl içinde) negatif olabilir, ancak doğrulayıcı test sonuçları genellikle süresiz olarak pozitif kalır.

Birincil veya ikincil aşamalarda

Sifiliz karanlık alan mikroskobu kullanılarak da teşhis edilebilir. Bir cilt yarasından veya lenf düğümünden bir sıvı örneği alınır ve özel olarak donatılmış bir ışık mikroskobu kullanılarak incelenir. Bakteriler, karanlık bir arka planda parlak görünür ve bu da onları tanımlamayı kolaylaştırır.

Gizli aşamada

Sifiliz teşhisi için aynı kan testleri (treponemal ve treponemal olmayan) kullanılır. Doktorlar ayrıca, kapsamlı bir fizik muayene ve önceki test sonuçlarının gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere, değerlendirmelerinin sonuçlarına dayanarak, aşamanın erken-gizli sifiliz mi yoksa geç-gizli sifiliz mi olduğunu belirlemeye çalışırlar.

Üçüncül aşamada

Tanı semptomlara ve antikor testi sonuçlarına dayanır. Hangi semptomların mevcut olduğuna bağlı olarak, diğer testler yapılır. Örneğin, aortta anevrizma olup olmadığını kontrol etmek için bir göğüs röntgeni çekilebilir veya başka bir görüntüleme testi yapılabilir.

Nörosifilizden şüpheleniliyorsa, sifilizin evresinden bağımsız olarak, bakterilere karşı antikorlar için test edilen omurilik sıvısı elde etmek için bir omurilik musluğu (lomber ponksiyon) gerekir.

Frengi olan kişiler, HIV enfeksiyonu da dahil olmak üzere diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için de test edilmelidir.

Frengi Tedavisi

  • Enjeksiyonla verilen penisilin
  • Penisiline alerjisi olan kişiler için başka bir antibiyotik
  • Seks partnerlerinin eşzamanlı tedavisi

Kas içine enjeksiyonla verilen penisilin, birincil, ikincil ve erken gizli sifiliz için en iyi antibiyotiktir.

  • Frenginin birincil, ikincil ve erken-gizli evreleri için, ihtiyaç duyulan tek şey bir doz uzun etkili penisilindir.
  • Geç gizli aşama ve üçüncül aşamanın bazı formları için, 1 hafta arayla üç doz verilir.

Sifiliz gözleri, iç kulakları veya beyni etkiliyorsa, 10 ila 14 gün boyunca her 4 saatte bir damardan penisilin verilebilir. Daha sonra, 3 haftaya kadar haftada bir kez bir kasa enjeksiyon yoluyla başka bir penisilin formu verilir.

Penisiline alerjisi olan kişilere doksisiklin (14 gün veya bazen 28 gün ağızdan alınır) gibi başka antibiyotikler verilebilir . Doksisiklin alamayan kişilere azitromisin (ağızdan tek doz olarak) verilebilir . Bununla birlikte, dünyanın bazı bölgelerinde sifiliz, azitromisine karşı giderek daha dirençli hale gelmektedir . Penisiline alerjisi olan hamile kadınlar, penisilin alabilmeleri için hastaneye yatırılır ve penisiline duyarsızlaştırılır.

Seks partnerlerinin tedavisi

Birincil, ikincil ve hatta erken gizli sifilizli kişiler enfeksiyonu başkalarına bulaştırabileceğinden, kendileri ve cinsel partnerleri tedaviyi tamamlayana kadar cinsel temastan kaçınmalıdırlar.

Bir kişiye sifiliz teşhisi konulursa, kişinin tüm cinsel partnerleri sifiliz için test edilir. Seks partnerleri aşağıdaki durumlarda tedavi edilir:

Teşhis konulmadan önceki 90 gün boyunca, test sonuçları negatif olsa bile enfekte kişiyle cinsel temasta bulundular.
Teşhis konmadan 90 günden daha uzun bir süre önce enfekte kişiyle cinsel temasta bulundular, ancak yalnızca test sonuçları hemen mevcut değilse ve bir takip ziyareti için geri dönüşleri belirsizse. Test sonuçları negatif ise tedaviye gerek yoktur. Test sonuçları pozitif çıkarsa tedavi edilirler.

Jarisch-Herxheimer reaksiyonu

Frengi erken evrede olan birçok kişi, özellikle sekonder sifiliz olanlar, ilk tedaviden 6 ila 12 saat sonra bir reaksiyon geliştirir. Jarisch-Herxheimer reaksiyonu olarak adlandırılan bu reaksiyon ateş, baş ağrısı, terleme, titreme ve frenginin neden olduğu yaraların geçici olarak kötüleşmesine neden olur. Doktorlar bazen bu reaksiyonu penisiline alerjik bir reaksiyonla karıştırırlar.

Bu reaksiyonun belirtileri genellikle 24 saat içinde azalır ve nadiren kalıcı hasara neden olur. Bununla birlikte, nadiren, nörosifilizli kişilerde nöbet veya felç olur.

Tedaviden sonra

Tedavi sonrasında herhangi bir enfeksiyon tespit edilinceye kadar periyodik olarak tetkikler ve kan testleri yapılır.

Birincil, ikincil veya gizli sifiliz tedavisi başarılı olursa, çoğu insanda artık semptom görülmez. Ancak üçüncül sifiliz tedavisi, beyin veya aort gibi organlarda meydana gelen hasarı tersine çeviremez. Bu tür hasara sahip kişiler genellikle tedaviden sonra iyileşmezler.

Frengi hastalığından kurtulan kişiler, hastalığa karşı bağışıklık kazanmazlar ve tekrar enfekte olabilirler.